Baza firm

Ogłoszenia

Auto salon

Kino

Konkursy
Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.  Imieniny: Jarosława, Marka

Ekologiczne Rafaello

Słodkie, pyszne kulki, jak rafaello z kaszy jaglanej? Proste, ekologiczne i zdrowe ucieszą bardziej od tych sklepowych. Prezentujemy przepis na wegańską pyszność, którą przygotujecie szybko ze swoimi pociechami lub znajomymi.

Rafaello jaglane

Składniki:

- 75 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka kokosowego/wody/mleka roślinnego
- 4 łyżki wiórek kokosowych;
- 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowe
- 70 ml syropu klonowego;
- nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego;
- 15 migdałów bez skórki;
- wiórki kokosowe do obtoczenia.

1) Kaszę jaglaną ugotować w mleku kokosowym, nie mieszając tylko lekko potrząsając rondelkiem. Potrwa to od 10 do 15 minut. Kiedy się ugotuje, zostawić garnek na 5 minut przykryty pokrywką. 

2) Jeszcze ciepłą zblendować dokładnie z wiórkami, mąką, syropem klonowym i wanilią. Nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki nadziewając je blanszowanymi migdałami oraz obtaczając w wiórkach. Przechowywać w lodówce.

Uczestniczy warsztatów w ramach projektu "EkoRynek - jeMY zdrowie!" finansowanych z Programu FIO Śląskie Lokalnie 2016 już przetestowali przepisy. Smacznego!









Aby dodać komentarz musisz się zalogować!

Nie masz konta? - zarejestruj się


NAJŚWIEŻSZE INFORMACJE

sonda

wszystkie

Za co doceniasz Żory?

newsletter

Chcesz być na bieżąco zapisz się!

Twój adres e-mail:

© 2006-2024 Fundacja Sztuka, Gazeta Żorska  |  e-mail: gazeta@gazetazorska.pl, portal@gazetazorska.pl           do góry ^
Industry Web Zarządzaj plikami "cookies"