Co to jest certyfikowana, ekologiczna żywność, jak ją rozpoznawać, jakie są rodzaje oznaczeń i w jaki sposób je odczytywać tego dowiedzie się już 16 czerwca na bezpłatnym wykładzie w ramach projektu „EkoRynek – jeMY zdrowie!”
Na wykładzie, prawnik i pasjonat zdrowej żywności przekaże praktyczne wskazówki na co zwracać uwagę podczas zakupów, gdzie szukać informacji o certyfikowanej biożywności i biorolników, jak od strony prawnej wyglądają oznaczenia na opakowaniach. Powiemy, które oznaczenia na opakowaniach żywności to znaki certyfikowanej zgodnie z prawem żywności, a które to oznaczenia wprowadzone przez same firmy lub zrzeszenia producentów.
Nie skończy się tylko na teorii – będą namacalne przykłady oznaczeń i poczęstunek ekożywnością.
Wstęp wolny
16 czerwca, czwartek, godz. 17:30
Miejsce: aula TEB Edukacja, ul. Garncarska 16 (dawna KANA) Żory.
Z kolei już 25 i 25 czerwca kolejna edycja „EkoTargu na płycie żorskiego Rynku. Będzie można kupić zdrową, certyfikowaną żywność prosto od producentów. Będą też niespodzianki!
Organizatorem jest Grupa DziałaMY! - www.facebook.com/GrupaDzialamy
Projekt jest finansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich „Śląskie Lokalnie”
Patronat nad wydarzeniami objęli: TVP3 Katowice, Tygodnik Nowiny, portal zory24.pl